Please Jeans och dess historia

JEANS – ETT KLÄDESPLAGG MED GEDIGEN HISTORIA

Inledningsvis kan det vara bra att kort se tillbaka på jeansens historia. Det kan vara bra att ha den kunskapen före vi kollar närmare på dagens märken, som t.ex. Please Jeans, samt Circle of Trust.

Please Jeans är brallor tillverkade av denim. Några av de tidigaste amerikanska blåjeansen designades och tillverkades av Jacob Davis , Calvin Rogers samt Levi Strauss år 1873. Under 1950-talet var jeans i själva verket till för den amerikanska armén och arbetande människor, men byxorna blev raskt populärt bland tonåringar. Varumärken med lång historik är bl.a. Levi Strauss, Lee samt G-Star.
Please Jeans
DETTA BÖR DU VETA OM PLEASE JEANS
Från början tillverkades jeans utav åtskilliga skilda material, men på 1700-talet i takt med att handel, slavarbete, samt bomullsplantager ökade, tillverkades jeans istället helt i bomull. Arbetare använde bomullstyg därför att tyget var mycket starkt och det blev ej lika kvickt nött. Det var oftast färgat med indigo, ett färgämne som utvinns av växter i Amerika samt Indien, vilket gav jeanstyget en mörkblå pigmentering.

GULDRUSHEN I KALIFORNIEN
Branschen var lukrativ. Att leta guld var ett tufft arbete. Den eftersökta metallen skulle hackas ut i tuff terräng eller vaskas fram i floder ur lera och småsten. Det slet hårt på kläderna, som snabbt blev smutsiga och trasades i bitar. Samtidigt ställde bergslandskapets väder med sina drastiska temperaturväxlingar mellan värme och kyla höga krav på verktyg och käder. Flanell, ylle och grov lärft rekommenderades som bra material av handböcker från tiden, men även dessa nöttes fort ut. Strauss såg möjligheterna, men saknade först affärsidé. Till det behövdes ytterligare en person.

LÄDERETIKETT
Det kanske lättaste sättet att se vilken tillverkare ett par please jeans kommer ifrån är att undersöka läderetiketten som du för det mesta hittar ovanför en av bakfickorna. Levi’s kännetecken är två kraftfulla hästar som sliter ett par byxor mellan sig och syftet är att demonstrera hur starka ett par jeans är.

Efter hippierörelsens sjuttiotal sjönk jeansen dock i popularitet under de följande årtiondena. Men inför det nya millenniet verkade trenden ha svängt. Nu är jeansen åter stort mode, helst lågt skurna med vida ben och gärna i kapp- eller jackform.

1980-TALET:NU VAR DET DAGS FÖR DESIGNERJEANS
På 1980-talet blev jeans till slut trendiga, då kända formgivare började göra sina egna stilar av jeans, med egna kännetecken på dem. Försäljningen av jeans ökade mer än man någonsin kunnat ana och är idag världens nog mest sålda plagg.

Om du går in I en klädesbutik idag så ligger numera please jeans från hela världen travade på hög, och inte minst de europeiska modehusen finns representerade på en svindlande prisnivå. Jeans går fint både till vardags och fest. Men som arbetskläder lyckades jeansen aldrig konkurrera ut vårt svenska blåställ. På nätet kan man bland annat handla i min favoritshop Elsa Leonie.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s